Stichting Houtens Brouw Collectief (HBC) is een initiatief van Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. De drie Houtenaren leerden elkaar kennen in 2007 tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Amersfoort. Jos en Kees begonnen met deze cursus in 2007. Jan had dezelfde brouwcursus in 2005 gevolgd en was 'brouwmentor' van Jos en Kees.
Na de cursus besloten de drie amateurbrouwers gezamenlijk bier te gaan brouwen. Via een kennis van Kees, Geurt van der Wal, kwamen ze een jaar later terecht in Houtzaagmolen De Ster. Geurt woonde op het Molenerf en bood het HBC de gelegenheid om de eerste zaterdag van de maand te brouwen in de 'fully-equipped'-cateringkeuken van de molen.
Het doel van het HBC is het bevorderen en verrijken van de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht. Zij doet dit onder andere door het geven van brouwdemonstraties en - sinds 2011 - het organiseren van het Utrechtse Bierbrouwersfestival op het terrein van molen De Ster, en sinds enkele jaren op de evenementenlocatie De Fabrique in Utrecht.
In 2011 werd het HBC met zijn bier clubkampioen van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in twee van de vijf biercategorieën en won het collectief de PINT-stimuleringsprijs voor de organisatie van het Utrechtse Bierbrouwersfestival.
© 2021 Brouwerij Hommeles